Sommarro Golfs Greenkeeper Claes informerar:

4 maj 2012

Hej !

Hoppas våren börjat bra för er, vi tycker att banan är bra för att vara så pass tidigt på säsongen och vi hoppas att medlemmarna är nöjda. Ibland så börjar man fundera
då det hela tiden är fokus på framtiden och allt alltid måste vara optimalt för att man skall vara nöjd. Sommarro Golf är ett litet företag med exakt de personella resurser som behövs för att klara driften. Ibland är det inte tillräckligt och vissa servicefunktioner är inte optimala o andra sidan har man här en otrolig tillgänglig anläggning samt en lång säsong. I princip har man kunnat spela golf på Lilla eller Links hela vintern och nu flera veckor innan andra anläggningar öppnat… Nog om detta.

Nästa vecka hoppas jag att vi kan sänka klipphöjden på greenerna för att få lite bättre rull.
Medvetet väntar man med detta då dels det gynnar rotutvecklingen i gräsplantan vilket är grunden för starka och friska greener och de ständigt återkommande kalla nätterna. Vi har sått i fläckarna på fairway men det lär ta tid innan vi ser resultat av detta arbete. Vi hoppas kunna göra en åtgjärd på 10:an fairway vad gäller dränering inom några veckor. Boulebanan är spelklar till helgen 12-13 Maj.

Hoppas nu att det kommer värme och lagom med regn då och då, så har vi en härlig
golfsommar framför oss.

MVH Claes

11 april 2012

Då var det dags för en ny säsong på Sommarro Links, efter en liten tjuvstart den 26 mars fick vi stänga p.g.a. ett rejält bakslag på våren. Nu gör vi ett nytt försök även om kylan verkar komma en andra gång. Det är nu extremt viktigt att alla medlemmar och gäster iakttar försiktighet på mornar och inte bara traska ut för tidigt. Alla måste förvissa sig om att det är ok att spela i receptionen innan man går ut. Alltså inget spel innan receptionen öppnat för dagen. Tidsbokningen är tillsvidare därför stängd fram till 10.00.

Våra greener har klarat vintern mycket bra och har en lång säsong framför sig. En annan viktig punkt är lagning av nedslagsmärken, det är extremt viktigt att laga sina nedslagsmärken, de få dagar vi hade öppet i Mars visar tydligt att många brister i detta så snälla laga era nedslagsmärken.

Med dessa ord vill jag önska alla medlemmar och gäster en riktigt skön golfsäsong!

Med vänlig hälsning

Claes Hagberg

3 november 2011

Kära medlemmar!

Imorgon fredag stänger vi Links för säsongen. Sedan premiären i april har vi haft öppet Links i nästan 7 mån eller 182 speldagar. Vi har i år igen varit lyckosamma med öppen bana trots en klassisk svensk sommar med en blanding av kraftigt nederbörd tillsammans med en mix av temperaturer. I dagarna har vi djupluftat, behandlat och dressat greenerna för att på bästa sätt förbereda dem inför vintern. Vi stänger Links mycket p.g.a. att greenerna är känsliga i detta skede av året och vi är måna om undvika skador inför vintern. Naturligtvis satsar vi på attt öppna vår bana tidigt 2012 med bra greener!

Vi kan sammanfatta 2011 med en del skador efter den bistra vintern, detta var något som vi jobbade hårt med och under sommaren och framförallt hösten kunde vi se goda resultat av detta. Under året har vi även tagit svampprover på greenerna. Vi startade med en ganska stor förekomst av svampsporer i början, men efter behandling och frekvent luftning kunde vi se ett sista prov nästan helt fritt från svamp. Detta är väldigt glädjande och förhoppningsvis kan vi slippa vidare problem med detta. Svampsporer lever dock på hela banan och vandrar med spel och maskiner lätt tillbaka in på greener igen.

Vi har tagit emot synpunkter om förändringar och förbättringar på banan, något vi gillar, och vi kommer att satsa på en del förändringar inför 2012 och jobba vidare med en högre finish på fairways, greenområden och teeområden. Ambitionen är även att jobba vidare med dränering på fairway samt en del grävarbeten i och runt dammar.

Hälsningar Claes Hagberg

9 september 2010

Hej!

Snart nalkas det mot kallare tider och vi kommer gradvis att släppa upp greener och eventuellt tee för att ge dem bättre förutsättningar att klara frosten & vintern. Vi har också börjat släppa upp fairway och tee på de nya hålen då de inte tål den snabba nedklippningen vi gjorde för att öppna för spel i samma utsträckning som de gamla hålen. Jag hoppas att alla medlemmar lägger ner extra stor möda på att laga sina nedslagsmärken på greenerna samt lägger tillbaka uppslagen torv på fairway så kan vi förhoppningsvis hålla öppet minst en månad till. Allt vi gör för att reparera banan nu på hösten får vi igen till våren och en bättre bana att spela på.

Ha en skön golfhöst och njut av det vackra vädret.

Hälsningar Claes Hagberg

6 maj 2010

Bäste medlem!

Vintern och våren har varit prövande för vår bana, när man öppnar för spel så tidigt som vi gjorde och inte får den önskade tillväxten i kombination med vinterskador så tar framförallt greenerna skada. Trots detta har vi en bana i gott skick!

Vi kan inte sköta greenerna som brukligt med ständiga frostnätter. Detta gör att vi får ha tålamod Innan vi kan få bra puttbarhet. Vi är därför mycket tacksamma om alla spelare på framförallt Links är noga med att laga nerslagsmärken på greenerna, lägga tillbaks och laga uppslagen torv på både fairway och tee samt absolut inte spela när vi har frost på morgonen. Om alla tänker på detta kommer vi att få en lång och fin säsong 2010.

Som ni kanske märkt har vi startat med finjustering och sådd av de nya hålen på Links. Detta har gått bra och nu hoppas vi på en gynnsam period med värme och jämn nederbörd. Allt ser bra ut och hålen kommer att bli ett lyft för hela anläggning.

Vi håller på med finish på Links, bl.a. kantskärning av bunkrar och lagning av vissa fairways. När värmen kommer kommer vi att återgå till klippning som normalt för att banan ska bli i toppskick. Singelklippningen av Links greener kommer att höja kvaliteten ytterligare!

Hälsningar Greenkeeper Claes Hagberg med personal.

1 Juli 2009

Kära medlemmar o gäster här kommer lite info om banan.

Vår golfbana sätts på ständiga prov från riktigt blöta förhållanden till extrem torka som det varit de senaste veckorna.

Det är då vi som arbetar sätts på prov att anpassa skötsel därefter. Vi har inte kunnat toppa banan än för risken att den torkar bort.

Denna vecka ämnar vi dock göra ett försök att få lite rull på linksgreenerna. Semiruffen har tagit stryk av torkan medan fairway än så länge klarat sig hyfsat med hjälp av bevattning. Lilla banans greener har varit katastrofala i ett historiskt perspektiv men vi är väl inte ensamma om det, de börjar nu repa sig riktigt bra och om vi får lite normala temp o fuktighets förhållande så skall de snart vara riktigt fina. Jag har än en gång en uppmaning till medlemmar o gäster att inte stressa oss banarbetare när ni spelar det tar oftast längre tid och vi kommer snabbare bort och är mindre i vägen om vi inte ständigt behöver avbryta vårt arbete. Hoppas alla kan ha överseende med detta.

Med dessa ord önskar jag er en skön semester och trivsamma rundor på vår golfbana.

Med vänliga hälsningar

/Claes Hagberg, Greenkeeper

Maj 2009

Efter en lång tystnad kommer här några rader från Sommarros greenkeeper!

Att sköta en golfbana är som att sköta en baby, ett ständigt pass och en oförutsägbar vardag som aldrig är den andra lik. På Sommarro finns många parametrar som är bra såsom att alla greenområden ligger öppna och får därigenom mycket sol som är bra på vår och höst men sätter dem på prov under varma och torra perioder. Våra greener är också ganska kraftigt ondulerade som gör att bevattningen är svår att få optimal. Förra årets hålpipning visade sig vara bingo då tjälen snabbt släppte och vi kunde öppna tidigt med bra kvalitet som vanligt. En negativ konsekvens är dock att det är svårt att få samma tillväxt på hela greenytan då det växer betydligt snabbare i hålen än resten av greenen. Om ca 2 veckor räknar jag med att detta skall vara ett minne blott. Våra tees är i år kraftigt vinterskadade av utvintringssvamp och vi har därigenom fått spela från provisoriska tees. Vi har sått om herrtee på 6:an och 7:an och vår förhoppning är att de tar sig så fort det går. Gräsblandningen på våra tees är anpassade för att vara slitstarka men tydligen inte optimala i att klara vintrarna. Vi gör allt i vår makt för att få till dem så att de kan bli i bra skick så snabbt det går! På våra fairways växlar underlaget från styv lera till sandig jord vilket gör att förmågan att hålla vatten på vissa ställen är obefintlig. Att vattna upp dessa ytor på ett optimalt sätt är näst intill omöjligt. Jag hoppas att vi skall kunna höja nivån på fairway med bättre maskiner och gödning samt lite hjälp från ovan!

Jag vill avsluta med att önska att både gäster och medlemmar visar förståelse för oss som jobbar på banan. Ibland kan man tro att vi bara är spelförstörande varelser som alltid är i vägen. Det är en balansgång att utföra allt från klippning till gödsling o sprutning på ett optimalt sätt och samtidigt inte vara i vägen. Ha som utgångspunkt att vi gör vårt bästa och att få vänta några minuter då och då inte är hela världen och kom ihåg att alltid lämna företräde för alla banarbetare när du spelar.

Jag önskar alla medlemmar och gäster en trivsam golfsäsong!

Claes Hagberg – Greenkeeper Sommarro Golf

Denna sida använder cookies som du behöver godkänna för att gå vidare.