Damupptakt!

Damupptakt för 2019! Datum: 10/4 Start: klockan 18:00 Anmälan: Min Golf senast 8/4 Det blir information om kommande damsäsong, kaffe, smörgås och modevisning av Bryngfjorden golfshops utbud, sist tar vi frågor, förslag och Idéer. Kostnad 40 kronor, anmälan på min golf! Vi hoppas kunna svinga igång säsongen redan 29 April med en scramble! Tävlingarna kommer […]

Posted in Damgolfen, Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Damupptakt!

Damernas säsongsavslut

Vinnare i Damernas poängjakt över säsongen blev Eva Johansson! En värdig och glad vinnare som får gravera sitt namn i vandringspriset. Eclecticen vanns av Camilla Vidman. Dagens tävling vanns av Iswee Apilapphan Damerna hade härlig dag på banan i vackert väder, efter, prisutdelning och mat. Alla trivdes och damkommittén avtackades med gåva, TACK! Samma damkommitté […]

Posted in Damgolfen, Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Damernas säsongsavslut

15/9 Damernas lördag!

Damavslutning 15/9 Innehåll: tävling, after-golf, prisutdelning, mat och mingel. Vi startar dagen med tävling, första start kl 14:00, slaggolf. Denna tävling genererar dubbla poäng i poängjakten!! Ingår även i Eclecticen! Här har man alltså chansen att förbättra sina resultat inför prisutdelningen. Dagens tävling innehåller även närmast hål och längsta drive. Tid för After Golf När alla […]

Posted in Damgolfen, Nyheter | Kommentarer inaktiverade för 15/9 Damernas lördag!

Damgolfen 2/9

Byte av tävlingsform den 2/9! Vi spelar Texas Scramble istället för slagtävling. Variant på scramble. Alla slår ut från tee, sedan väljer man den bästa bollen. Alla slår vidare, men man måste välja 4 utslag av alla spelarna i laget annars är det som scramble. Anmälan på ”Min Golf” som vanligt men har du ett lag eller vill spela med […]

Posted in Damgolfen, Nyheter | Kommentarer inaktiverade för Damgolfen 2/9

Nu börjar vi med damgolfen 2018

Hej alla damer! I måndags hade vi upptaktsmöte med information om sommarens alla tävlingar och en tjusig modevisning. 27 damer var anmälda och fick även höra lite information av coach David Jonsson som kom och berättade om tränarnas verksamhet och vilka möjligheter som finns för lektioner och kurser. Tack till alla som var med på […]

Posted in Damgolfen | Kommentarer inaktiverade för Nu börjar vi med damgolfen 2018
Denna Eclectic sträcker sig över hela säsongen och målet är att prestera vårt drömresultat. Den är också tänkt att uppmuntra oss damer till kontinuerligt golfspelande som utvecklar vår golf och gör oss till bättre golfspelare. Dessa villkor gäller för deltagande i Damernas Eclectic 2017:

 • Första damtävling som är Hcp grundande blir ditt utgångsresultat över 12 hål.
 • Har du på nästa tävling bättre resultat på något hål kommer det automatiskt att ändras i min golf och Order of Merit.
 • På avslutning 16 september korar vi årets Eclectic Dam och årets kvinnliga Flitgolfare (poängjakten)
Damernas Poängjakt 2017 och tävlingsinfo För varje damtävling utgår poäng vid deltagande.
Startid Vi har starttid på söndagstävlingarna mellan 15.00-16.00 där vi lottar bollarna. På måndagstävlingarna är starttiden 17:00- 17.30 för lottad tävling. Måndagstävlingarna är Pb eller slaggolf som man kan spela VSP (valfri start och Partner) under dagen. Startlista för lottade tävlingar publiceras på Min Golf dagen före speldag. Har du giltig e-postadress i Min Golf får du också starttiden via e-post.

 • Anmälan Du anmäler dig via Min Golf senast torsdag kl 17 till söndagstävlingarna och senast fredag kl17 till måndagstävlingarna. Alla tävlingar ligger ute på Min Golf för anmälan och resultat.
 • Tävlingsform Damtävlingarna spelas över 12 hål från röd tee. Spelformen är poängbogey eller slaggolf och vi plockar upp bollen när det är slut på poäng eller slag. Söndagar kör vi lagtävlingar eller andra icke hcp-grundande tävlingar.
 • Klasser A-klass – 20,9 och B-klass 21,0-54. Kan justeras under säsongen beroende på antal deltagare i varje tävling.
 • Tävlingsavgift 50 kr som betalas före start. Skriv namn och datum för tävlingsdagen på ett kuvert och lägg 50 kr i detta. Lägg kuvertet i damlådan. Ni får gärna vara flera om ett kuvert, bara alla namnen står på. Efteranmälan 60 kr i mån av plats och uteblir vi från tävling utan giltigt skäl ska full tävlingsavgift erläggas.
 • Scorekort Var och en skriver sitt eget scorekort. Signerar tillsammans med markör och lägger det i damlådan efter rundan.
 • Poäng 1:a 10p, 2:a 8p, 3:a 6p, 4:a 4p, 5:a 2p och alla övriga placeringar 1p. Vi blir aldrig poänglösa vid deltagande. Vid partävling får båda poängen.
 • Tävlingsdagar Ser du i Min Golf.
 • Resultat Resultattabell kommer att finnas i min golf under Order of Merit.
 • Handicap  Dessa lottade rundor är handicapgrundande. De kan behövas för att vi ska erhålla vårt EGA Exakt tävlingshandicap.
 • FINAL Boka redan nu Lördag 16 september för prisutdelning och middag
 • Ta med en kompis! Damer från andra klubbar är välkomna att delta, startavgift + tävlingsgreenfee är 170 kr.
Bästboll är en spelform i golf där två spelare bildar lag. Lagets bästa resultat på varje hål räknas och antecknas i scorekortet.

Greensome är en spelform där två spelare bildar ett lag. Bägge spelarna slår ut från utslagsplatsen (tee). Spelarna väljer därefter den bästa bollen. Sedan slår den spelare som inte slog ut den valda bollen nästa slag. Därefter slår spelarna vartannat slag på bollen tills bollen är i hål.

Irish greensome spelas på samma sätt som Greensome, med den skillnaden att på par fyror och par femmor slår spelarna ytterligare ett slag till på den andre spelarens boll innan man väljer lagets boll.

Scramble är en spelform som kan spelas med 2, 3, eller 4 spelare i varje lag. Scramble spelas så här: alla i laget slår ut. Laget väljer den bästa bollen. Alla i laget placerar sin boll inom ett scorekorts längd från den platsen och slår sitt nästa slag en efter en. Därefter väljer laget den bästa bollen och slår därifrån och så vidare tills bollen är i hål.

Slaggolf är en spelform inom slagspel där maximalt antal slag för en spelare är 5 över par på varje hål. Slaggolf skiljer sig från slagtävling på så sätt att spelaren i slaggolf inte kan få mer än 5 slag över par trots att hålet inte spelas färdigt. I slagtävling så måste spelaren spela klart hålet och kan därmed sluta på fler slag.

Norskgolf Vi spelar pb och på varje hål får du KASTA bollen EN gång – utan att det räknas med i resultatet. Kastet är alltså en ”gratis” bonus. Du behöver inte gruva dig för att hamna i ruffen eller bunker – du kan kasta dig ut! (flytta bollen i en rörelse).

Omslaget Vi spelar Pb och på varje hål har du ett omslag! Missade du chippen in på green? Du får en chans till!! Outnyttjat omslag är förbrukat

Matchspel Klassisk spelform. Du tävlar om varje hål, där du kan vinna, förlora eller dela hålet med din motspelare. Den spelare som vinner har fler hål upp än vad det är kvar att spela. Om det är ett hål kvar att spela och ställningen är två upp är matchen avgjord.

10 tips för snabbare spel

Golf är ett sätt att utöva motion och det får man om man rör sig i snabb takt.

 1. Gå i rask takt på banan och gå direkt till din egen boll sedan alla slagit.
 2. Ta ögonmärke på den plats där en boll försvunnit i ruff. Det gäller inte bara din egen boll utan också de andra spelarnas bollar.
 3. Förbered ditt slag så att du kan slå direkt när det blir din tur. Planera därför slaget i god tid på tee och green eller på väg fram till bollen.
 4. Spelet på green medför oftast de största fördröjningarna bl a genom överdriven noggrannhet eller brist på planering från spelarnas sida. Förbered därför din nästa putt genom att studera linje mm medan andra puttar.
 5. Ställ vagnen eller lägg bagen på den sida av green som är närmast nästa tee. Gör detta innan puttningen börjar.
 6. Den spelare som hålat ut först bör ta flagg stången och sätta den i hålet så fort den siste spelaren puttat färdigt.
 7. Fyll i scorekortet vid nästa tee. Om du vunnit hålet och inte hunnit föra scorerna, slå ut först och skriv sedan när de andra slår.
 8. Använd backspegel och släpp igenom efterföljande parti om ni har ett tomt hål framför er eller ni måste leta efter en boll.
 9. Reparera nedslagsmärken och rengör din boll medan andra puttar.
 10. Alltför många provsvingar fördröjer spelet. Högst en provsving är oftast tillräckligt. Slagträning görs lämpligen på drivingrange inte på banan.Tänk på att en 18-hålsrunda ej skall ta mer än 3,5 tim. Om du promenerar i en takt som motsvarar 5 km på en timma och 18 hål är 10 km, behöver du alltså 2 tim till själva promenaden, då återstår 1,5 tim till slagen. Om du slår 100 slag har du nästan 1 minut per slag och det är gott om tid. Så ingen skall behöva mer än 3,5 tim
Sverige tillämpar Europeiska golfförbundets regelverk för handicap. Det kräver 4 eller fler registrerade rundor under föregående eller innevarande år för att erhålla EGA tävlingshandicap. För att en sällskapsrunda ska vara handicapgrundande ska den vara föranmäld. För att erhålla EGA tävlingshandicap tycker Sommarro att det är bra om vi använder vår Poängjakt som handicapgrundande.

Poängjakten är upplagd som tävling och ligger då automatiskt som föranmäld runda. Vid beräkning av nytt handicap är det två komponenter som påverkar:

 1. Sommarro är en 12-håls bana, det klarar inte GIT av, så vi kommer att lägga till 12 poäng till ditt resultat (på alla singeltävlingar) för att få ett mer korrekt resultat.
 2. Sen har vi justeringskomponenten CBA i GIT som används vid tävling, den kan ingen administratör kan påverka. Finns intresse kan du läsa mer om CBA på Golf.se. (denna kan ev tas bort enligt de nya reglerna, ska be Sommarro kontrollera detta) Anser du att du erhållit alldeles fel handicap efter en Poängjakt så kontaktar du bara Sommarro Golf så gör de en manuell justering.

Har du frågor om damgolfen kontaktar du

EwaBritt Jonsson 070-6837593, ebjons@gmail.com